Skip directly to content

Naša povijest

Pfizer posluje više od 160 godina. Tvrtka je još od svojih skromnih početaka posvećena pronalaženju i razvoju novih i boljih metoda sprječavanja i liječenja bolesti te poboljšanju zdravlja i dobrobiti ljudi diljem svijeta.

1849.

Mladi njemački poduzetnici i rođaci, Charles Pfizer i Charles Erhart, osnovali su tvrtku za proizvodnju finih kemikalija naziva Charles Pfizer & Company. Jednostavna ciglena zgrada u Williamsburgu, brooklynskom dijelu New Yorka, istodobno je služila kao ured, laboratorij, tvornica i skladište.

Prvo što su proizveli bio je jestivi oblik santonina, antiparazitika koji se koristio protiv crijevnih glista, inače učestale pojave sredinom 19. st. u SAD-u. Pfizer, koji je bio kemičar, i Erhart, koji je bio slastičar, udružili su snage: napravili su šećerni štapić tako što su santonin pomiješali s masom okusa karamele od badema. Novi santonin odmah je pokazao uspjeh i tvrtka je počela uspješno poslovati.

1939. – 1945.

Pfizer se odazvao pozivu vlade SAD-a i ubrzao proizvodnju penicilina koji se koristio za liječenje savezničkih vojnika u Drugom svjetskom ratu, postavši vodećom tvrtkom u korištenju fermentacijske tehnologije.

Stariji rukovoditelji u  Pfizeru uložili su nekoliko milijuna dolara u kupnju opreme i pomagala, čime su kao dioničari riskirali vlastitu imovinu. Tvrtka je kupila obližnju napuštenu tvornicu leda, a radnici su danonoćno radili da bi je preoblikovali i usavršili taj zamršen proizvodni proces. Nakon samo četiri mjeseca Pfizer je proizvodio pet puta više penicilina u odnosu na prvotno predviđenu količinu. Razvoj penicilina pokazao se ključnim trenutkom u povijesti čovječanstva jer je postao prvim pravim oružjem u borbi protiv bakterijskih infekcija.