Skip directly to content

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija

Ako ste zabrinuti ili nervozni zbog čvrstoće Vaše erekcije ili Vam je neugodno razgovarati o toj temi, ne morate očajavati. Posjećivanjem ove internetske stranice već ste učinili prvi pozitivan korak prema rješavanju problema erektilne disfunkcije (poznate i po skraćenici ED).

Što je erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija je učestao poremećaj, prema jednom istraživanju čak polovica svih muškaraca između 40 i 70 godina starosti pati od nekog oblika ED-a. Riječ je o zdravstvenom poremećaju i zbog toga je nužno obratiti se liječniku. Jedan od najvažnijih razloga za razgovor s liječnikom jest mogućnost da je ED povezana s ostalim ozbiljnim zdravstvenim poteškoćama.

Kako funkcionira erekcija?

Kad se muškarac seksualno uzbudi, penis najčešće brzo nabrekne i diže se. To se događa zbog signala koji putuju iz mozga preko živaca do krvnih žila zbog čega je penis ispunjen krvlju. Ti signali uzrokuju opuštanje krvnih žila zbog čega se povećava dotok krvi u penis. U penisu se skuplja veća količina krvi koja omogućuje održavanje i trajanje  erekcije do orgazma. Nakon orgazma cijeli proces zbiva se obrnutim redoslijedom zbog čega penis ponovno omekša.

ED je zdravstveni poremećaj   

Erektilna disfunkcija je prema definiciji nemogućnost postizanja i održanja erekcije dostatne za zadovoljavajući spolni odnos. ED je zdravstveni poremećaj te, kao i u slučaju većine ostalih zdravstvenih poremećaja, postoje uzroci i metode liječenja koje pomažu u rješavanju navedenog problema. Međutim, muškarci se za razliku od ostalih zdravstvenih poremećaja nerado suočavaju s ED-om.

Npr. ako sposobnost održavanja erekcije povezujete s osjećajem muževnosti, ED bi mogla loše utjecati na Vaše samopouzdanje. Ako se više informirate o znanstvenim razlozima za pojavu ED-a, a radi se o smanjenom dotoku i ostanku krvi u penisu tijekom seksualnog uzbuđenja, nećete se više toliko sramiti.

Posjetite liječnika zbog ED-a

Ovaj se poremećaj ponekad naziva i impotencija, no to je izraz koji se zna općenito koristiti za sve spolne poteškoće. Liječnici ga nazivaju erektilna disfunkcija ili ED. Možda ćete također čuti i izraz erektilna smetnja.

Ključno je posjetiti liječnika jer, u slučaju da se ne liječi, erektilna disfunkcija (ED) može postati bitnim izvorom nesporazuma i emocionalnog stresa, a moguće ju je povezati i s drugim ozbiljnim zdravstvenim poremećajima, kao što su srčane bolesti.

Erektilna disfunkcija: istina ili mit?

Samo ste si umislili da imate erektilnu disfunkciju (ED). Mit. ED mogu uzrokovati fizički čimbenici (npr. dijabetes ili visok krvni tlak), a u nekim slučajevima uzroci mogu biti i psihološki. U stvarnosti je većina erektilnih  smetnji posljedica kombinacije uzroka koji se razlikuju od osobe do osobe.

ED je normalan dio starenja

Mit. Istina je da erektilna disfunkcija postaje učestalijom što je muškarac stariji,  ali ni u kojem slučaju ne radi se isključivo o problemu staraca. Ako smatrate da ste premladi za erektilne smetnje, imajte na umu da muškarci pate od ED-a neovisno o starosti i da postoje lijekovi koji Vam mogu pomoći. Čak i ako pripadate starijoj demografskoj skupini, ne očajavajte, jer su i muškarci u svojim 90-ima uspješno liječeni od ED-a.

ED može biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Istina. ED je zdravstveni poremećaj i zbog toga zahtijeva pozornost liječnika.  Jedan od najvažnijih razloga za razgovor s liječnikom jest mogućnost da je ED povezana s ostalim ozbiljnim zdravstvenim poteškoćama.

Vaš liječnik Vam ne može pomoći oko ED-a.                                               

Mit. Sasvim je prirodno da Vam je neugodno razgovarati s nekim o problemu intimne prirode kao što je ED. No, biste li htjeli naučiti živjeti s erektilnom smetnjom? Biste li djelovali i pokušali vratiti čvrstoću erekcije? Mnogi muškarci koji pate od ED-a mogu se uspješno liječiti s pomoću suvremenih dostupnih lijekova.

ED ukazuje na gubitak zanimanja za seks                                                       

Mit. U većini slučajeva muškarci su i dalje željni seksa te mogu doživjeti orgazam. ED je povezana s nemogućnošću postizanja i održanja erekcije.