Skip directly to content

Pfizer diljem svijeta

Osim aktivnosti u lokalnim zajednicama država u kojima poslujemo, pokrenuli smo i mnoge bitne volonterske programe na globalnoj razini. Nastojimo povećati dostupnost lijekova i zdravstvene njege u siromašnijim državama.

Global Health Fellows

Global Health Fellows (GHF) je međunarodni zajednički volonterski program u sklopu kojega Pfizerovi djelatnici i ekipe odlaze u kratke posjete vodećim međunarodnim razvojnim organizacijama na ključnim rastućim tržištima. Tijekom posjeta kolege izmjenjuju svoje stručno medicinsko i poslovno znanje kako bi povećali dostupnost, kvalitetu i učinkovitost zdravstvenih usluga ljudima kojima su najpotrebniji.

Od 2003. godine do danas u programu je sudjelovalo više od 300 Pfizerovih djelatnika iz podružnica u više od 40 država diljem svijeta. Cilj posjeta je poboljšati nabavne lance i poslovne funkcije te povećati broj obećavajućih  pristupa sprječavanju nastanka bolesti. Pfizer se preko ovog programa povezao s  više od 40 međunarodnih razvojnih organizacija.

Međunarodna inicijativa za trahom

Trahom je zarazna bolest oka koja se širi dodirom ruku ili odjeće zaražene osobe. Glavni je svjetski uzrok sljepoće koju je moguće spriječiti i jedna od najstarijih poznatih bolesti.

Trahom je endemska bolest u 57 država, ponajviše u Africi i Aziji. Na svijetu 1,2 milijarde ljudi živi na područjima na kojima je trahom endemski. Budući da se prenosi bliskim osobnim dodirom, trahom se uobičajeno pojavljuje u skupinama te često pogađa cijele obitelji i zajednice.

Unatoč tomu, trahom je moguće liječiti i spriječiti. Pfizer u suradnji sa Savezom Svjetske zdravstvene organizacije za globalno iskorjenjivanje trahoma do 2020. g. (GET2020, Alliance for the Global Elimination of Blinding Trachoma by the year 2020) i Međunarodnom inicijativom za trahom nastoji prekinuti patnju i krug siromaštva koju uzrokuje ova iscrpljujuća bolest. Pfizer je do danas donirao više od 225 lijekova u 19 država.

Institut za zarazne bolesti

Institut za zarazne bolesti osnovan je 2004. g. u suradnji sa Sveučilištem iz Makererea, Akademskim savezom (Academic Alliance) i zakladom Accordia Global Health, Ministarstvom zdravlja Republike Ugande, bolnicom Mulago i tvrtkom Pfizer kao Centar izvrsnosti za sprječavanje, liječenje, osposobljavanje i istraživanja u Ugandi, koji jača regionalne kapacitete za tretiranje HIV-a/AIDS-a, malarije, tuberkuloze i ostalih zaraznih bolesti.

Pomoć u izvanrednim situacijama

Pfizer je donirao financijska sredstva i farmaceutske proizvode kao pomoć za otklanjanje posljedica prirodnih nesreća, poput uragana, potresa i poplava diljem svijeta, uključujući Meksiko, Čile, Kinu, Japan i Pakistan.