Skip directly to content

Sigurnost lijekova

Naša obveza prema očuvanju sigurnosti lijekova počinje u istraživačkom laboratoriju i završava propisivanjem lijeka bolesniku bilo gdje na svijetu.

Ishođenje regulatornog odobrenja za lijek važan je korak u osiguravanju sigurnosti lijeka, međutim ono nije posljednji korak u tom procesu. Klinička istraživanja koja prethode registraciji ne mogu predvidjeti sve moguće nuspojave, a većina ih se pojavi tek kada se lijek iskoristi:

•            na većoj skupini bolesnika

•            tijekom duljeg vremenskog razdoblja, mjesecima čak i godinama

•            u raznolikijoj skupini bolesnika

•            u okružju stvarnog svijeta, umjesto u predvidljivim i strogo nadziranim uvjetima kliničkih istraživanja

Iznimno je važno procijeniti kako lijekovi djeluju na stvarnim bolesnicima koji nisu tako strogo nadzirani kao što su nadzirani sudionici kliničkih istraživanja. U stvarnom svijetu bolesnici:

•            ne uzimaju uvijek lijekove kako im je propisano

•            ne uzimaju uvijek točno preporučene doze lijekova

•            možda boluju od glavne bolesti koja utječe na djelovanje lijeka

•            možda uzimaju druge lijekove, uključujući one bez recepta

Takvi raznoliki uvjeti pružaju nam mogućnost da nadogradimo postojeće znanje i možda doznamo nešto više o sigurnosnim značajkama lijeka koje su bile poznate prilikom ishođenja odobrenja.

Nadziranje sigurnosti

Sigurnost bolesnika naš je glavni prioritet. Potičemo zdravstvene djelatnike i bolesnike da nas izvijeste o mogućim nuspojavama koje su primijetili prilikom uzimanja Pfizerova lijeka, bez obzira na to smatraju li da je lijek uzrokovao nuspojave ili ne. Također ih potičemo da nas izvijeste o tome djeluje li lijek onako kako se očekivalo.

Pravna i etička odgovornost nalažu nam da prikupimo i analiziramo izvješća o nuspojavama. Odgovarajuća izvješća dostavit ćemo regulatornim tijelima unutar utvrđenog vremenskog okvira. Svi zaposlenici Pfizera imaju ključnu ulogu u ispunjavanju navedenih dužnosti te su u potpunosti osposobljeni prepoznati i izvještavati o nuspojavama.