KontaktKontakt
HomeO namaNaša povijestNaša povijest 1849

Mladi njemački poduzetnici i rođaci, Charles Pfizer i Charles Erhart, osnovali su tvrtku za proizvodnju finih kemikalija naziva Charles Pfizer & Company. Jednostavna ciglena zgrada u Williamsburgu, Brooklynskom dijelu New Yorka, istodobno je služila kao ured, laboratorij, tvornica i skladište.

Prvo što su proizveli bio je jestivi oblik santonina, antiparazitika koji se koristio protiv crijevnih glista, inače učestale pojave sredinom 19. st. u SAD-u. Pfizer, koji je bio kemičar i Erhart, koji je bio slastičar, udružili su snage: napravili su šećerni štapić tako što su santonin pomiješali s masom okusa karamele od badema. Novi santonin odmah je pokazao uspjeh i tvrtka je počela uspješno poslovati.

1862

Kako se tijekom građanskog rata povećala potražnja za lijekovima protiv bolova, konzervansima i dezinfekcijskim sredstvima, Pfizer je povećao proizvodnju vinske kiseline (koja se koristi kao laksativ i sredstvo za hlađenje kože) i kalijevog bitartarata (djelotvoran kao diuretik i sredstvo za čišćenje) i drugih važnih lijekova, kako bi se zadovoljile potrebe vojske.

1880

Koristeći uvezene koncentrate limuna i limete, Pfizer je počeo proizvoditi limunsku kiselinu i ubrzo je postao vodeći proizvođač limunske kiseline u SAD-u. Kada su nova pića poput Coca-ColeTM, Dr. PepperTM i Pepsi-ColeTM postala popularna, povećala se potražnja za limunskom kiselinom. Ona je postala Pfizerov glavni proizvod i dio njegovog rasta tijekom narednih desetljeća.

1891

27. prosinca preminuo je Charles Erhart i svoj dio posla u vrijednosti 250.000 dolara ostavio sinu Williamu, od kojeg je kasnije Charles Pfizer otkupio Erhartov udio i time postao jedini vlasnik tvrtke.

1899

Kao vodeća američka kemijska kompanija, Pfizer je proslavio 50. obljetnicu. U svoj portfelj uključio je širok spektar industrijskih i farmakoloških proizvoda poput limunske kiseline, kamfora, kalijevog bitartarata, boraksa i joda. Tvrtka ima urede u New Yorku i Chicagu i kontaktira s uvoznim tvrtkama širom svijeta.

1906

U dobi od 82 godine preminuo je Charles Pfizer. Tvrtkom je od 1905. upravljao njegov najmlađi sin Emile Pfizer. Emile je bio i posljednji član obitelji Pfizer koji se aktivno uključio u rad tvrtke.

1928

Alexander Fleming otkrio je antibiotska svojstva penicilina - događaj koji je oblikovao medicinsku povijest i promijenio tijek Pfizerove budućnosti.

1936

Dr. Richard Pasternack razvio je novu metodu proizvodnje askorbinske kiseline ili vitamina C. Nakon izgradnje novog proizvodnog pogona koji je djelovao 24 sata dnevno i 7 dana u tjednu, Pfizer je postao vodeći svjetski proizvođač vitamina C.

1941

Pfizer se odazvao pozivu vlade SAD-a i ubrzao proizvodnju penicilina koji se koristio za liječenje savezničkih vojnika u Drugom svjetskom ratu, postavši vodećom tvrtkom u korištenju fermentacijske tehnologije.

Stariji rukovoditelji u Pfizeru uložili su nekoliko milijuna dolara u kupnju opreme i pomagala, čime su kao dioničari riskirali vlastitu imovinu. Tvrtka je kupila obližnju napuštenu tvornicu leda, a radnici su danonoćno radili da bi je preoblikovali i usavršili taj zamršen proizvodni proces. Nakon samo četiri mjeseca Pfizer je proizvodio pet puta više penicilina u odnosu na prvotno predviđenu količinu. Razvoj penicilina pokazao se ključnim trenutkom u povijesti čovječanstva jer je postao prvim pravim oružjem u borbi protiv bakterijskih infekcija.

1951

Pfizer se proširio po cijelom svijetu. Prve podružnice tvrtke otvorene su u Belgiji, Brazilu, Kanadi, Kubi, Engleskoj, Meksiku, Panami i Portoriku.

1952

Pfizer je osnovao Odjel za poljoprivredu, usredotočujući se na područje zdravlja životinja.

1955

Pfizer je otvorio prvi proizvodni pogon u Engleskoj koji je postao temelj za Pfizerovo istraživanje i razvoj u Velikoj Britaniji.

1961

Sjedište tvrtke Pfizer preselilo se na Manhattan.

1967

Pfizer je na tržište plasirao novi antibiotik širokog spektra koji će uskoro postati najprodavaniji proizvod tvrtke. U sljedećim godinama Pfizer je povećao proizvodnju i pustio na tržište mnogo novih lijekova.

1971

Pfizer je kupio Mack Illertissen, koji se bavio proizvodnjom farmaceutskih i kemijskih proizvoda za njemačko tržište. Osnovana je Središnja istraživačka jedinica koja će okupljati farmaceutske, poljoprivredne i kemijske centre za istraživanje i razvoj širom svijeta.

1993

Pfizer je pokrenuo program „Sharing is care“ s ciljem pružanja besplatnih lijekova ekonomski ugroženim i neosiguranim osobama.

1996

Pfizer je otvorio podružnicu u Hrvatskoj.

2000

Pfizer se udružio s Warner-Lambertom čime je postao najveća farmaceutska tvrtka u rastu na svijetu. Pfizer je iste godine otvorio istraživački centar na istraživačkom kampusu Groton u Connecticutu, koji se smatra najvećom zgradom na svijetu posvećenom otkrivanju novih načina liječenja ljudi i životinja.

2003

Pfizer se spojio s Pharmacia Corporation. Tvrtka je uložila više od 7,1 milijardi dolara u istraživanje i razvoj.

2009

Pfizer je s tvrtkom Wyeth sklopio ugovor o spajanju i na taj način proširio spektar proizvoda i lijekova koji se svakodnevno dotiču života pacijenata i potrošača.

2014

Pfizer sklapa ugovor o stjecanju Baxterovog portfelja cjepiva.

2015

Pfizer i Hospira su sklopili konačni ugovor o spajanju.

2016

Suradnja s IBM Watson Health ubrzala je istraživanje s ciljem otkrivanja novih lijekova u imuno-onkologiji. To je pristup liječenju raka koristeći stanice imunološkog sustava. Područje onkologije mijenja se s razvojem imunoterapije koja usmjerava pacijentov imunološki sustav da prepozna i uništi stanice raka kombinacijom cjepiva, imunomodulatora i malih/velikih molekula.

2017

Pfizer i Corning Incorporated najavili su suradnju koja je omogućila modernizaciju farmaceutskih pakiranja uvođenjem Corning ValorTM stakla. Ovo revolucionarno farmaceutsko stakleno pakiranje poboljšava skladištenje i isporuku današnjih farmaceutskih formulacija i pruža pouzdaniji pristup lijekovima ključnim za javno zdravlje.

2020

Pfizer i BioNTech objavili su da su tvrtke dogovorile Pismo namjere koje se odnosi na zajednički razvoj i distribuciju (isključujući Kinu) potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa temeljenog na mRNA tehnologiji, s ciljem sprječavanja infekcije COVID-19. Tvrtke su sklopile Ugovor o primopredaji materijala i suradnji, kako bi se odmah omogućio početak zajedničkog rada. Brz napredak ove suradnje temelji se na zajedničkom istraživanju i razvoju, u koji su Pfizer i BioNTech ušli 2018. kako bi razvili cjepiva temeljena na mRNA tehnologiji za prevenciju gripe.

Uvjeti korištenjaPravila o privatnostiPolitika kolačićaMapa stranicePosao u tvrtki Pfizer Grant Seekers Media Pfizer WorldwideZa zdravstvene djelatnikeOpći uvjeti kupnje – Hospira Zagreb d.o.o. Pfizer CentreOne Business to Business Unutarnje prijavljivanje nepravilnosti © Pfizer Croatia d.o.o. Sva prava pridržana. /PP-UNP-HRV-0028/ Datum izrade: listopad 2022