KontaktKontakt
HomeTerapijska PodručjaSigurnost lijekovaSigurnost lijekova

Naša obveza očuvanja sigurnosti lijekova počinje u istraživačkom laboratoriju i nastavlja se dok god se lijek propisuje bolesnicima bilo gdje na svijetu.

Ishođenje regulatornog odobrenja za lijek važan je korak u osiguravanju sigurnosti lijeka, međutim ono nije posljednji korak u tom procesu. Klinička istraživanja koja prethode registraciji ne mogu predvidjeti sve moguće nuspojave, neke se uoče tek kada se lijek koristi:

  • na većoj skupini bolesnika

  • tijekom duljeg vremenskog razdoblja, mjesecima čak i godinama

  • u raznolikijoj skupini bolesnika

  • u okružju stvarnog svijeta, umjesto u predvidljivim i strogo nadziranim uvjetima kliničkih istraživanja.

Iznimno je važno procijeniti kako lijekovi djeluju na stvarnim bolesnicima koji nisu tako strogo nadzirani kao što su nadzirani sudionici kliničkih istraživanja. U stvarnom svijetu bolesnici:

  • ne uzimaju uvijek lijekove kako im je propisano

  • ne uzimaju uvijek točno preporučene doze lijekova

  • možda boluju od druge bolesti koja utječe na djelovanje lijeka

  • možda uzimaju druge lijekove, uključujući one bez recepta.

Takvi raznoliki uvjeti pružaju nam mogućnost da nadogradimo postojeće znanje i možda doznamo nešto više o sigurnosnim značajkama lijeka koje su bile poznate prilikom ishođenja odobrenja.

Praćenje sigurnosti

Sigurnost bolesnika naš je glavni prioritet. Potičemo zdravstvene djelatnike i bolesnike da nas izvijeste o mogućim  nuspojavama koje su primijetili prilikom uzimanja Pfizerova lijeka, bez obzira na to smatraju li da je lijek uzrokovao nuspojave ili ne. Također ih potičemo da nas izvijeste o tome djeluje li lijek onako kako se očekivalo.

Pravna i etička odgovornost nalažu nam da prikupimo i analiziramo izvješća o nuspojavama. Odgovarajuća izvješća dostavit ćemo regulatornim tijelima unutar utvrđenog vremenskog okvira. Svi zaposlenici Pfizera imaju ključnu ulogu u ispunjavanju navedenih dužnosti te su u potpunosti osposobljeni prepoznati i izvještavati o nuspojavama.

Uvjeti korištenjaPravila o privatnostiPolitika kolačićaMapa stranicePosao u tvrtki Pfizer Grant Seekers Media Pfizer WorldwideZa zdravstvene djelatnikeOpći uvjeti kupnje – Hospira Zagreb d.o.o. Pfizer CentreOne Business to Business Unutarnje prijavljivanje nepravilnosti © Pfizer Croatia d.o.o. Sva prava pridržana. /PP-UNP-HRV-0028/ Datum izrade: listopad 2022